PRZEMIANA FOSFORU – CIĄG DALSZY
Fosforany obecne w komórkach wchodzą w skład kwasów nukleinowych, związków bogatoenergetycznych oraz fosfolipidów i fosfoprotein. W kościach fosforany obecne są głównie w postaci kryształów hydro- ksyapatytów oraz fosfoprotein tkanki podporowej kości.
Wchłanianie fosforanów z przewodu pokarmowego. Zawartość fosforanów w standardowej diecie wynosi 19,4-29 mmol (600-900 mg). Bogate w fosforany są produkty mleczne oraz mięsne. Wchłanianie fosforanów z przewodu pokarmowego odbywa się w jelicie cienkim (w początkowej i środkowej jego części) i jest procesem aktywnym, wymagają- cvm obecności jonów Na+. Jest ono zależne od wielkości podaży fosforanów z pokarmami. W razie stosowania diety ubogoiosforanowej ilość wchłoniętych fosforanów może wynosić 90% ich zawartości w jelicie. W warunkach fizjologicznych tylko ok. 70% podawanych w pokarmie fosforanów wchłania się do krwiobiegu.
Proces wchłaniania fosforanów z przewodu pokarmowego zwiększa się pod wpływem somatotropiny, parathormonu oraz witaminy D3. Podobny jest efekt stosowania diety ubogowapniowej oraz spadku pH treści jelitowej. Wchłanianie fosforanów zmniejsza się przy zwiększonej zawartości wapnia i magnezu w diecie, podawaniu wodorotlenku glinowego oraz w zatruciu berylem. Podobne działanie wykazują glikokortykoste- roidy oraz kalcytonina.
Leave a reply